A Győri Audi ETO KC és a Lébényi Kézilabda SE közös szervezésében Lébényben került megrendezésre 2022.október 24-én a legkisebb kézilabdás palánták számára a hagyományos Dobójáték Fesztivál. A résztvevő gyerekek nagy örömmel játszottak, és élményekkel teli tértek haza.

Az eseményen 14 együttes vett részt Lébényben, klubunk hét csapata mellett a Lébény kettő, a Mosonmagyaróvár négy, a Töltéstava pedig egy csapatot indított. A fesztiválon 2015.január 1. után született gyerekek vehettek részt, akik nagy örömmel és lelkesedéssel teljesítették a feladatokat.  A Győri Audi ETO KC utánpótlás koordinátorát, Hoffmann Beát kérdeztük a fesztivál lebonyolításával kapcsolatban.

Mióta kerül megrendezésre a Dobójáték Fesztivál?

„Nemsokára lesz 10 éve, hogy a legkisebb korosztály részére az első kétkapus dobójáték tornát a 2014/15-ös tanévben megszerveztük. Előtte már játszottunk 3+1-es szivacstornákat, de azokat olyan gyerekeknek szerveztük, akik már valamennyire ismerték a szabályokat.”

Mi a célja egy ilyen tornának?

„A legfiatalabb, a kézilabdázással még csak ismerkedő gyerekek számára szeretnénk lehetőséget adni, hogy kipróbálhassák a játékot. A legtöbb kisgyerek még csak szeptemberben kezdett el egyáltalán edzésekre járni. Fontosnak tartjuk, hogy játékos formában megszerettessük velük a sportágunkat, megízleljék azt, hogy milyen egyáltalán egy közösségbe tartozni, milyen érzés egymást bíztatni, egymásért szurkolni, közös élményeket szerezni, együtt utazni, kudarcot, örömöt átélni.”

Hogy nézett ki a torna lebonyolítása? Mik a játékszabályok?
„A rendes kézilabda pályát nem hosszában, hanem keresztben használjuk. Három pályát alakítottunk ki keresztben, mindegyikhez két-két szivacskaput használtunk. Itt még nincs felfestve a 6 m-es és 9 m-es vonal sem, s a pályát középen egy paddal választottuk el. A játékidő 1x8 perc. Mind a három pályán egyszerre kezdődtek és fejeződtek be a mérkőzések. Nincsenek kötött szabályok, azaz bármennyit lehet lépni a szivacslabdával. Érdekesség, hogy két szivacslabdával játszák egyszerre, s bevárhatják egymást a játékosok a dobás előtt. Egyszerre négy kisgyerek tartózkodik a pályán, cserélni bármikor lehet. Időkérés nincs. A csapatok a résztvevő csapatok számától függően csoportokba voltak besorolva, a csoportmérkőzések után következett a keresztjáték és végül a helyosztó. Minden torna után valamennyi csapat oklevélben részesül, az első három helyezett pedig kupát és érmet is kap. Ez a kiadás is sikeres volt, szeretnénk a jövőben is hasonló eseményeket szervezni, hogy biztosíthassuk az utánpótlást sportágunknak” – nyilatkozta klubunk egykori kiváló hálóőre, Hoffmann Beáta.