A Farkas Júliával felálló korosztályos nemzeti együttes 2023. június 22-24. között Dabason a Négy Nemzet Tornán szerepelt. Az U19-es Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott veretlenül ünnepelhetett tornagyőzelmet.

Szilágyi Zoltán junior válogatottja június 11-én kezdte meg felkészülését a korosztályos Európa-bajnokságra, amit július 5-17. között Romániában rendeznek. Farkas Júliát is a soraiban tudó magyar alakulat a felkészülés részeként június 22-24. között Dabason vett részt a Négy Nemzet Tornán. Az első játéknapon Szilágyi Zoltán tanítványai Észak-Macedónia válogatottját 44-18-ra, míg másnap az Amerikai Egyesült Államok csapatát 35-13-ra győzték le. A zárónapon Farkas Júliáék Hollandia legjobbjai ellen léptek pályára, akiket szoros csatában, négy góllal sikerült legyőzniük (30-26). A nemzeti együttes ezzel az eredménnyel veretlenül nyerte meg a tornát.  A júliusi EB-n a magyar junior válogatott a ’C’-jelű csoportba került, ahol ellenfeleik Norvégia, Szerbia és Franciaország legjobbjai lesznek.

Klubunk tehetséges irányítóját, Farkas Júliát kérdeztük a felkészüléssel, valamint a tornagyőzelemmel kapcsolatban:

Lassan a felkészülés végéhez értek, milyennek értékeled az elmúlt két hetet?

Úgy érzem, hogy rengeteget fejlődtünk az eddigi felkészülés alatt, egyre jobb az összhang a csapaton belül. Természetesen a mostani héten még dolgozunk tovább, és igyekszünk tökéletesíteni, pontosítani mindent, hogy mindenki teljesen felkészülten érkezzen az Európa-bajnokságra.

Megnyertétek a Négy Nemzet Tornát. Hogyan érezted magad a pályán? Miben láttad a csapat fő erősségét?

Nagyon jó érzés volt újra pályára lépni, ezek a felkészülési meccsek tökéletesek arra, hogy  képet kapjunk az eddigi munkánkról. Véleményem szerint mindhárom meccsen szépen teljesítettünk, ami bizonyítja, hogy jó úton haladunk. Csapatként is sikerült összeszoknunk, a pályán egyre jobban érezzük egymás helyezkedését. A csapat sikerét pont a jó csapatközösségben és a kitartó küzdeni tudásban érzem. Ez a fajta jó mentalitás, valamint az egymás támogatása mindenképpen fontos lesz a továbbiakban. Illetve a stáb tudatos munkája is kulcsfontosságú, ez is mindenképpen hozzájárul a sikerhez.

Egy hét múlva kezdetét veszi az Európa-bajnokság, mik a célok addig?

A mostani héten az a cél, hogy pontosítsuk a taktikánkat védekezésben és támadásban egyaránt. Már nagyon izgatottak vagyunk a jövő héten kezdődő csoportmeccsek miatt, azonban fontos, hogy a jelen pillanatait maximálisan kihasználjuk, ami a héten zajló edzőtáborban és a jövő heti pár napban áll már csak rendelkezésünkre.

Julcsinak, valamint a magyar válogatottnak sok sikert kívánunk az Európa-bajnokságon!

Fotó forrása: Balázs Attila