Cikksorozatunkat Akadémia 2-es csapatunk U17 I. osztályú szereplésével folytatjuk, akik az országos négyes döntőben a harmadik helyen végeztek.

Kun Attila és Petróczi Viktória tanítványai az U17 I. osztályban mérettethették meg magukat a 2022/23-as szezonban. A kiemelt bajnokság nyugati csoportjában 26 fordulót rendeztek, így csapatunk számára 2023. május 26-án zárult az alapszakasz. A mezőny 14 együttesből tevődött össze, akárcsak a keleti csoport. A Magyar Kézilabda Szövetség versenykiírása értelmében az alapszakasz mindkét csoportjának első két helyezettje kvalifikálta magát az országos négyes döntőbe, ami eldöntötte a bajnokság végső sorrendjét. Akadémistáink az alapszakaszban 24 győzelem mellett mindösszesen kétszer szenvedtek vereséget, ezzel az eredménnyel a tabella második helyén végeztek, míg az első helyezett a NEKA lett. Lányaink 1022-szer „vették be” az ellenfél kapuját, amivel a legtöbb gólt szerezték az alapszakaszban, míg a második legkevesebbet is kapták. A keleti csoportból a DVSC SCHAEFFLER, valamint a Ferencvárosi TC jutott a legjobb négy közé.

Az országos négyes döntőt június 2-3. között Szigetszentmiklóson rendezték. Az elődöntőben akadémistáink a DVSC alakulatával mérkőztek meg, azonban szoros csatában alulmaradtak, míg a bronzmérkőzésen a Ferencvárosi TC csapatát győzték le magabiztosan. Klubunk növendékei ezzel megszerezték a bronzérmet az U17 I. osztályban. A házi góllövőlista élén Varga Dalma végzett (133 gól), a második helyezett Kiss Diána lett (131 gól), míg a harmadik helyen Rédecsi Polett zárt 126 találattal.

A bajnoki szezont Kun Attila, az Akadémia 2-es csapat vezetőedzője értékelte:

„Csoportunkat a 2006-os és 2007-es születésű játékosok alkották kiegészülve egy 2008-as tehetséges balkezes átlövővel, Takács Majával. A szezon eleji felmérések után kidolgoztunk egy tervet, mellyel fizikálisan, technikailag, valamint taktikailag haladt a fejlődésben a csapatunk. Az erőnléti stábunkkal egyeztetve a fizikális felkészülésünk tervében egy nyolchetes állóképességi program szerepelt, amit a szezon közben követett egy-egy nyolchetes plyometriás, valamint gyorsaságot fejlesztő blokk is. Ezek a fejlesztések nagyon jól sikerültek, ezt az év közbeni felmérések is alátámasztották. Technikai képzésünk fő feladata elsődlegesen az volt, hogy a két évfolyamot először egy szintre hozzuk, aztán pedig bővítettük a cselezési, a lövő és az alapvédekezési technikákat. Taktikai felkészülésünket elsősorban a csapatomban lévő játékosok képességei határozták meg, ennek megfelelően kellett kialakítani egy olyan játékot, amellyel eredményesek tudtak lenni egyénileg, valamint csapatként. A védekezésben egy olyan zárt alakzatot használtunk, amely nagyon sok lábmunkával, sok ütközéssel járt, és labdacentrikusan működött. Továbbá egy nyitott, csapdázó felállás kialakítása volt a cél. Támadásban a célunk a labda gyorsítása és a lerohanások minél hatékonyabb befejezése volt. Véleményem szerint mindkettőt nagyon jól megoldottuk, hiszen az alapszakaszban 1022 gólt lőttünk és csak 590-et kaptunk. Az U17-es bajnokságban az elsődleges terv a négy közé kerülés volt, ez sikerült is, valamint amennyiben döntőbe jutottunk volna, ott szerettünk volna minél jobb eredményt elérni. A négyes döntő két mérkőzésén egy félidőt leszámítva jól is játszottunk, azonban ez a rosszabbul sikerült félidő sajnos pont az elődöntő második játékrésze volt. A harmadik helyért viszont szenzációsan játszva győztünk a Ferencváros ellen. Játékosaink nagyon sokat fejlődtek a játék összes elemében, ami az útnak még csak az eleje, hiszen ezzel a korosztállyal még minimum két évet tudunk dolgozni az Akadémiánkon. Vezetőedzőként nagyon szerettem ebben a szezonban a csapattal dolgozni, mivel az edzéseken és a mérkőzéseken egyaránt óriási motivációval, tettre készen és nagy tudásvággyal dolgoztak a játékosaink. Ehhez jött egy szenzációs stáb, akik végig ugyanilyen motivációval és szakmai tudással segítették a munkámat; Petróczi Viktória másodedzőként és kapusedzőként, Csendes Dávid erőnléti edzőként, Szomolányi Máté fizioterapeutaként, míg a sérültjeinkért a gyógytornászoktól Máriás Fanni és Budai Bettina voltak a felelősek. A technikai hátterünket Molnár Péter és Fodor B. Péter biztosította, a mérkőzések statisztikáit pedig Péter Szabó Lívia készítette el. Azt, hogy a közönségünk mindent tudjon rólunk, azt Murár-Biczó Nikoletta biztosította. Köszönöm mindegyikőjüknek az áldozatos és odaadó munkáját. Öröm volt mind a játékosokkal mind a stábbal együtt dolgozni, napról napra óriási motivációt jelentettek számomra” – nyilatkozta Kun Attila vezetőedző.