Cikksorozatunkat akadémistáink U19 III. osztályos bajnoki szereplésével folytatjuk, akik a 2022/23-as szezonban a legfényesebb érmet szerezték meg.

Az U19 III. osztályban pályára lépő csapatunkat Akadémia 2-es, illetve 3-as fiataljaink alkották. Olyan játékosok léptek többnyire pályára, akik a többi bajnokságban kevesebb lehetőséget kaptak, így mindenkinek garantált volt a játékperc. Az Ifjúsági III. osztály A-jelű csoportjában összesen 22 fordulót rendeztek, és a mezőny 12 csapatból tevődött össze. Akadémistáink húsz győzelem mellett mindösszesen kétszer szenvedtek vereséget az évad során, amivel megnyerték a bajnokságot (40 pont), a második helyezett a KK Ajka lett (38 pont), míg a harmadik helyen a Büki TK végzett (36 pont). Lányaink 881 találatot szereztek, amivel a legtöbb gól lőtték a mezőnyben, valamint a legkevesebbet is kapták. Legnagyobb arányú győzelmüket a Sárvári Kinizsi SE ellen aratták fiataljaink (49-18). A házi góllövőlista élén Dobák Csenge végzett (96 gól), a második helyezett Schmél Zoé lett (72 gól), míg a harmadik helyen Vári Arina zárt 42 találattal.

A bajnoki szezont Kerékgyártó Zsolt, az Akadémia 3-as csapat vezetőedzője értékelte:

„A 2022-23-as szezonban - az MKSZ egy számunkra kedvezőtlen döntése miatt - egy új korosztályban kellett indulnunk az U15-ös és az U17-es játékosaink alkotta kerettel. Összesen 45 játékosunk lépett pályára ebben a csoportban. Az U19 III. osztály egy számunkra ismeretlen terep volt, nem igazán tudtuk, hogy mire számíthatunk, hiszen nagy korkülönbség is feltételezhető volt a mi játékosaink és az ellenfél játékosai között. Az eredeti elképzelésünk az volt, hogy azok a játékosok lépnek pályára ebben a bajnokságban, akik a saját korosztályukban keveset játszanak, illetve a sérülés utáni formába hozás céljából bármelyik akadémiai csapatból játszhat itt játékos. Ez a célkitűzés többé-kevésbé megvalósult. Alapvetően az U17-es és az U15-ös csapataink játékosai léptek pályára a szezonban, de annyi változással, hogy alárendeltük a szezont az említett csapatok fő versenyére való felkészülésének. Utólag kiderült, hogy ez a változtatás eredményesnek bizonyult, mivel mindkét alakulatunk bejutott saját korosztálya legjobb négy csapata közé. Az U17 bronzérmet szerzett, míg az U15 ezüstöt a korosztályos első osztályú bajnokságban. Ebben a versenyben két vezetőedzővel vettünk részt, hiszen amikor az Akadémia II-es csapat játékosai voltak túlsúlyban a keretben, akkor Kun Attila menedzselte a meccseket, amikor pedig az Akadémia III-as csapat játékosai, akkor jómagam. Az eredményesség szempontjából sikeresen vettük az akadályokat, hiszen 22 mérkőzésből 20-at megnyertünk, csupán kétszer hagytuk el vesztesen a pályát, mindkét alkalommal 1-1 góllal kaptunk ki, mindkétszer a fiatalabb szerkezetű csapattal, az én vezetésemmel. Amikor néhány forduló eltelte után átláttuk a bajnokság erősségét, kimondtuk, hogy célunk megnyerni ezt a pontvadászatot. Ezt el is értük, még a bajnokság utolsó fordulója előtt biztosítottuk az első helyet.

Szakmai szempontból voltak érdekes mérkőzéseink, amikor a hasonló korosztályú csapatokkal játszottunk, akkor nem volt kérdéses a sikerünk. Azonban amikor olyan együttesekkel játszottunk, amelyek tapasztalatban, magasságban, tömegben erősebbek voltak nálunk, akkor előtérbe került, hogy a mi játékosaink mennyi edzésen vesznek részt, mennyivel jobb edzettségi állapotban vannak, így tudtuk kompenzálni fizikai hátrányunkat, és tudtunk mérkőzéseket nyerni.

Végezetül szeretném megköszönni a klub vezetőségének, a szülőknek, a játékosoknak, valamennyi stábtagnak azt a munkát, ami ehhez az eredményhez vezetett” – nyilatkozta Kerékgyártó Zsolt.