A szülői háztól távol lakó gyerekek számára fontos, hogy egy motiváló közösségi térben tudjanak szocializálódni, ahol olyan értékeket kapnak, ami a sportolói és a tanulmányi karrierjükben, valamint az életükben iránytűként szolgálhat. A Győri Audi ETO KC mindig is kiemelt figyelmet szentelt annak, hogy az Akadémiára kerülő fiatalok biztonságos, otthonos környezetben tudjanak lakni, hiszen ez válik majd második otthonukká.

Közel egy hónap után, 2023. július 16-án ismét élettel telik meg az épület, hiszen akadémistáink is újra csatasorba állnak az új szezont illetően. Nagy Friderikával, klubunk szálláshely-koordinátorával – aki a Győri SZC Kossuth Lajos Technikum és Kollégium kollégiumvezetője is – beszélgettünk arról, hogy milyen értékrend mentén nevelik a fiatalokat, mi az ő filozófiájuk.

„Az ETO-val az együttműködésem most már tizedik éve tart, hiszen az akkori kézilabdás lányok a Kossuth Lajos Kollégiumban nevelkedtek. Kicsivel több, mint három évvel ezelőtt alakítottunk ki az akadémisták számára egy olyan szálláshelyet, amely saját otthonuk színvonalával és értékrendjével megegyezik. A leglényegesebb szem előtt tartanunk, hogy a szülő elengedi a gyermekét 12-14 éves korban, ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyen az édesanya, az édesapa, hogy a gyermeke biztonságban van. Ennél nincsen fontosabb! A ház házirendje úgy került kialakításra, hogy a lehető legbiztonságosabb legyen, az akadémisták számára egy olyan helyet biztosítson, ahol minden adott ahhoz, hogy ők kiváló sportolók, ugyanakkor kiváló tanulók lehessenek. Arra neveljük itt a fiatalokat, hogy az ETO KC hírnevét és értékeit méltón képviseljék. Akik itt dolgoznak nevelőtanárok, képzett pedagógusok vagy asszisztensek, és tökéletesen végzik a munkájukat. A legnagyobb feladat az, hogy a gyerekeket szeretni kell, mindegyiket olyan szinten, úgy kell elfogadni, hogy az hozzásegítse őket az általuk kitűzött cél eléréséhez. Az akadémisták egyébként jó tanulók, ha azonban valakinek valamilyen korrepetálásra van szüksége, akkor az ETO KC vezetősége partner ebben, és biztosít korrepetáló tanárokat, vagy az itt dolgozó nevelők is nagyban tudnak a felmerülő kérdésekben segíteni. Nagyon örülök annak, hogy a mostani vezetőség gondolkozása gyermekközpontú, az ő biztonságuk, a mentális és testi egészségük számukra is fontos. Az én mottóm az, hogy szeretve kell nevelni, és mindent meg kell adni a gyerekeknek egy nagy kosárban, ami hozzájárul az igaz felnőtté válásukhoz. Az, hogy az akadémista abból a kosárból mit szed ki, és mit tesz magáévá, az már az ő döntése. Köszönöm a vezetőségnek, hogy maximálisan támogatja a munkánkat, öröm látni ezt a gyermekközpontúságot!” – nyilatkozta Nagy Friderika.

Felső sor (balról jobbra): Szedlák Istvánné, Kiss Viktória, Kustos Judit

Középső sor (balról jobbra): Ádámné Éder Judit, Szentágotai Adrienn, Tóth Katalin

Alsó sor (balról jobbra): Germán Ildikó, Hetesi Mariann, Dr. Gerébné Székely Melinda

Nagy Friderika