2023. július 17-én a Győri Audi ETO KC akadémistái is elkezdték a felkészülést a 2023/24-es szezonra. Az előző szezonkezdetekhez hasonlóan az első héten sportspecifikus felmérések zajlottak, amin mindhárom akadémiai csapat részt vett.

Ahogy a felnőtt csapatnál, úgy a Győri Audi ETO KC akadémiai rendszerébe tartozó fiataloknál is felmérésekkel kezdődött a felkészülési időszak. Akadémiánk erőnléti edzője, Csendes Dávid a szakmai stáb többi tagjával egyetemben felel az előkészületekért. Vele beszélgettünk arról, milyen otthoni feladatok előzik meg a felkészülési időszakot, illetve milyen felméréseket végeznek annak érdekében, hogy lányaink minél felkészültebben vághassanak neki a szezonnak.

„Közel egy hónap után jó volt ismét találkozni a lányokkal, akik feltöltődve, mosolygósan és izgatottan tértek vissza a klubhoz. Az első napok a tesztelésekről szólnak, ezért ez számunkra is izgalmas feladat, mert visszajelzést kapunk az otthon elvégzett házi feladatról, ahol az állóképesség volt a fókuszban. Ez meghatározza a felkészülést is” – kezdte gondolatait Csendes Dávid.

„Szerencsére nagyon jól összeszokott erőnléti edzői csapatban dolgozhatom, Zolival és Bálinttal (Holanek Zoltán és Ruppert Bálint – a szerk.) már fél szavakból is megértjük egymást. Úgy gondolom, nagyon jól kiegészítjük egymást, ezért minden nagyon gördülékenyen megy” – folytatta Dávid.

„A teszteredmények kiértékelése után megtervezzük a felkészülést, ahol a lányok által annyira nem kedvelt „száraz” futások is helyet kapnak, valamint ezek mellé jön az erő megjelenési formáinak a megfelelően periodizált fejlesztése is. Fel kell készítenünk a cardiovasculáris rendszert a kézilabda mérkőzések intenzív terhelésére, hogy a játékos minél kevesebb időt töltsön a töréspont feletti pulzuszónákban, ezáltal gazdaságosabb állapot legyen a mozgás számára, és jó döntéseket tudjon hozni meccsterhelés alatt. Továbbá az izomrendszert készítjük fel arra, hogy a kézilabdára jellemző magas külső terhelésben jó teljesítményt tudjon leadni, ami főként az intenzív mikromozgások számából adódik. Végül, de nem utolsó sorban a jól felkészített izomrendszer csökkenteni tudja a sérülésrizikót. A felkészülés alatt is folyamatosan monitorozzuk a játékosainkat különböző eszközeink segítségével, és a mért paraméterekből megfelelő terhelésmenedzsmentet tudunk nyújtani egyénileg a játékosaink számára. A következő hetekben kemény munka vár a lányokra, de tudniuk kell, hogy az általunk előírt program elvégzése felkészíti őket a bajnoki rajtra, és mi azt szeretnénk, valamint mindent meg is teszünk annak érdekében, hogy sikeres sportolókká váljanak” – zárta sorait Dávid.

A felméréseket követően az együttesek nyári felkészülése futó és természetesen labdás edzésekkel, valamint edzőmeccsekkel folytatódik.