A tavalyi évhez hasonlóan idén is megrendezésre került a központi akadémiai kiválasztó első fordulója, melynek 2023. október 31-én a három helyszín közül a Győri Audi ETO KC Akadémia is otthont adott.

Az elmúlt év sikerességére alapozva idén is egységes központi kiválasztót tartanak hazánk államilag támogatott akadémiái, mely első fordulójában a leendő akadémisták három helyszínen győzhetik meg az élesszemű szakembereket. Október 30-án Budapesten az FTC Kézilabda akadémián, október 31-én a forduló második helyszínén Győrben, a Magvassy Mihály Sportcsarnokban, majd november 2-án pedig az alföldre látogat a kiválasztó, ahol Debrecen ad otthont az ifjú tehetségek felkutatásának.

A központi kiválasztó ötlete az elmúlt években röppent fel a szakmabeliek körében, majd a tavalyi évben ősszel megrendezésre került első alkalommal, mivel hazánk akadémiái a sportág jövője érdekében kiemelkedően fontosnak látták a tehetségek megfelelő helyre kerülését. Így a korábbi évekkel ellentétben az akadémiák nem saját kiválasztókat tartanak, hanem egységesen közös szempontrendszer szerint gondosan választják ki az akadémisták fejlődése szempontjából legjobb helyet. Céljuk, hogy egy tehetség se vesszen el amiatt, mert nem megfelelő helyre került. Az elgondolás üzenete pedig a sportág összefogása, a közös gondolkodás és megvalósítás, az egy irányba haladás, azaz egy sikeres jövő közös építése.

A kiválasztóra a 2009/10-ben született leányok jelentkezését várták, melyre összesen 200 gyermek jelentkezett, ebből a Győri Audi ETO KC Akadémia által rendezett második napon 57-en mutathatták meg képességeiket.  A nap reggel regisztrációval kezdődött, amit követett egy rövid tájékoztató, majd a fiatalok három edzéscsoportra osztva vehettek részt a szakemberek tartotta foglalkozásokon. Itt a már említett egységes szempontrendszer szerint pontozták őket a különböző akadémiák megfigyelő edzői. Az első fordulóban a jól teljesítő sportolók kiválasztásra kerülnek a második fordulóba, ahol ismét megcsillogtathatják tudásukat november 20-án Balatonbogláron.