Kiss Diána a Győri ETO KC Akadémia 1-es csapatának legeredményesebb játékosa. A fiatal jobbátlövő 2013 óta kézilabdázik, 2014-ben került a Győri ETO KC kötelékébe, 2023-ban pedig megdobta 1000. ETO-utánpótlás gólját. Diána elmondta, legnagyobb példaképe Stine Oftedal, akinek nyomdokaiba szeretne lépni…

Hogyan találkoztál a kézilabdával?

2013-ban egy diáknap alkalmával célbadobó verseny volt, akkor felfigyelt rám az akkori testnevelőtanárom, Szabó Andrea. Azt mondta, nagyon jól tudok célozni balkezesként, szeretné, ha jövő év elejétől én is járnék kézilabda edzésekre. Végül úgy döntöttem, elkezdem. Az idő előrehaladtával egyre jobban elköteleződtem a sportág iránt. Ezt követően kerültem a Győri ETO KC utánpótlásába, kezdetben a gyermekbajnokságban játszottam Hoffmann-né Czérna Erzsébet edző csapatában, majd Kántor Kati néninél, Kocsis Tibornál, most pedig Attila bácsinál (Kun Attila – a szerk.).

Milyen az élet az Akadémia 1-es csapatban?

Általában heti két mérkőzést játszunk, ugyanis az U19-es I. osztályban és az NBII-es felnőttbajnokságban indulunk idén, emellett 6-7 edzésünk van hetente. Nyilván kemény, de szeretem ezt a fajta képzést, mert rengeteget tudok tanulni az edzőmtől és a csapattársaimtól. Szerintem jó hangulatban telnek a tréningek, a mérkőzések; nagyon jól érzem magam itt!

Hogyan mutatnád be magad, mint kézilabdázót?

A helyzeteimet mindig igyekszem értékesíteni, persze van olyan, hogy nem úgy sikerül, ahogyan szerettem volna. Szerintem a jó csapatjáték eredményezi a sok-sok dobott gólomat. Szeretek sokat passzolni a többieknek, nekem szinte góllal ér fel, ha tudok egy gólpasszt adni a társaimnak.

Mennyire követed saját statisztikáidat? Tudtad, hogy a legutóbbi mérkőzésen megdobtad az 1000. ETO-utánpótlás gólodat?

Nagyon meglepődtem, mert nem követem. A meccs után Attila bácsi említette, van egy játékos, aki az 1000. gólját szerezte az ETO-utánpótlásban… Utána mondta, hogy én voltam. Jól esett, büszkeséggel töltött el ez az elért eredmény. Mindez arra ösztönöz, hogy folyamatosan haladjak egyre feljebb és feljebb. Szeretnék még számos gólt szerezni az ETO-ban, és még sikeresebb lenni.

Mekkora motiváció számodra az, hogy ugyanabban a szezonban érted el az 1000. ETO-gólodat, mint Stine Oftedal?

Óriási! Stine Oftedal az egyik legnagyobb példaképem. Remélem, egyszer én is eljutok egy felnőtt csapatban oda, ahová Stine.

Milyen célokat tűztél ki a szezon hátralevő részét illetően?

Egyénileg szeretnék minél többet fejlődni, eredményesebb lenni és minél fontosabb tagja lenni a csapatnak. Távolabbi célom, hogy bemutatkozhassak a Győri Audi ETO KC-ban, de tudom, ehhez még nagyon sokat kell tanulnom és tennem érte.