2024. július 1-5. között rendezték meg az U16-os nyílt Európa-bajnokságot a svédországi Göteborgban. A Kun Attila vezette serdülő válogatottnak ez volt az első világversenye, ennek ellenére komoly célkitűzésekkel vágtak neki a megmérettetésnek. Az erőltetett menetű tornán, végül dobogós helyen végeztek a magyar fiatalok és bronzéremmel a nyakukban térhettek haza.

A Svédországban megrendezett U16-os nyílt Európa-bajnokság nem csak azért volt különleges, mert ez volt az első világversenye a magyar fiataloknak, hanem azért is, mert a dicsőségért való harc mellett téttel is bírt. A legjobbak kvalifikálhatták magukat a jövő évi EYOF-ra (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál). A serdülő válogatott eseménydús tornát tudhat maga mögött. Hétfőn és kedden két-két csoportmérkőzést kellett lejátszani, melyeket hibátlanul tudott le a csapat. Így a csoport első helyéről léptek tovább a középdöntőbe.

Magyarország – Csehország: 24-14 (10-4)

Spanyolország – Magyarország: 18-22 (8-13)

Románia – Magyarország: 17-21 (8-11)

Magyarország – Ciprus: 31-8 (14-4)

A középdöntőbe a spanyol csapat tartott a magyar fiatalokkal a D csoportból, ahol ellenfélként a svéd-francia páros várt rájuk. A két mérkőzést itt is egy nap alatt kellett lejátszani. Először a házigazda svédekkel kellett megmérkőzni egy végletekig kiélezett összecsapáson, ahol végül egy gólos vereséget szenvedtek a magyar lányok. Estére újult erővel szálltak szembe a francia nemzeti csapattal, így nem volt kérdés a győztes kiléte. Így a középdöntőből is első helyen lépett tovább a csapat.

Svédország – Magyarország: 22-21 (9-13)

Magyarország – Franciaország: 21-17 (9-9)

Az elődöntőben a másik középdöntős csoport második helyezettje, Svájc várt a magyar fiatalokra. A meccs rangjához mérten szoros összecsapás volt a két csapat küzdelme. Végül Svájc bizonyult jobbnak mindössze egy góllal, így a magyar lányok a bronzéremért léphettek pályára másnap.

Magyarország – Svájc: 24-25 (9-11)

A bronzmeccsen újból a francia válogatott várt a csapatra. A lányok a meccs elejétől kezdve magas fordulatszámon pörögtek és kérdés sem fért hozzá, hogy a középdöntő után újból megmutatják, hogy melyik a jobb csapat. Lehengerlő győzelmet aratva gyűjtötték be a bronzérmet és biztosították be szereplésüket a jövő évi EYOF-on.

Franciaország – Magyarország: 12-30 (5-18)

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a serdülő válogatottban képviseltette magát a legnépesebb küldöttséggel a Győri ETO KC akadémiája. A csapatot és a szakmai stábot Kun Attila vezette. Csendes Dávid erőnléti edző a fizikai felkészítésért felelt, ami egy ilyen erőltetett torna során kiemelt fontosságú.

A játékoskeretben 6 ETO-s fiatal kapott helyet, akik a következőképpen teljesítettek: Flaskár Emma 2, Tőkés Lilla 4, Kányai Villő Réka 5, Somogyi Lilla Júlia 15, míg a csapatkapitány Takács Maja Márta 25 gólt szerzett a torna során. Körmendi Lara az ellenfelek lövéseinek hárításában jeleskedett és a kapuból segítette a csapatot.

Az eseménydús 5 nap összegzésére többeket is megkértünk:

„Egy nagyon jól sikerült felkészülés után érkeztünk a göteborgi versenyre! Véleményem szerint a lebonyolítás szempontjából a legnehezebb világversenyről tudok beszámolni, öt nap, nyolc mérkőzés! Az első három napon dupla meccsek, volt, amikor este fél kilenckor még játszottunk, majd másnap reggel fél kilenckor is. Erre nem lehet igazán készülni, csak mentálisan. Óriási fizikai megterhelés volt ez a játékosaink számára! A szabályok is extrémek: az első három napon kétszer húsz, a negyediken kétszer huszonöt, majd az ötödiken kétszer harminc perc volt a játékidő. Nálunk is jelentkezett mind fizikális, mind mentális holtpont a gyerekeknél, de sikerült hamar túljutnunk ezen. Voltak kifejezetten jó mérkőzéseink és kevésbé jók is. Sajnos a döntőbe jutásért játszott összecsapáson emberhátrányban egy utolsó másodperces góllal maradtunk alul Svájccal szemben, akikből az EB győztes lett! A torna előtti célunk az EYOF kvalifikáció volt, mely az első hét hely valamelyikének megszerzésével vált biztossá. Ezt magasan túlteljesítve a játékunkkal a szakma elismerését is kivívva a bronzmeccsen nyújtva a hét legjobb játékát, vertük meg az Európa elitjébe tartozó franciákat és szereztük meg a bronzérmet. Nagy öröm számomra, hogy hat ETO-s játékosunk is itt lehetett! Ők megtapasztalták azt a játékritmust, védekezést, amit Európa elitje képvisel. Ebből nagyon sokat tudunk majd profitálni az akadémiai napjaik során. Extra munkát végeztek a stábtagok is, így sérülésmentesen és mindig maximálisan felkészülve tudtuk lejátszani a mérkőzéseket. Óriási gratuláció mind a lányoknak és mindazoknak, akik részt vettek a munkában!” – értékelte a csapat teljesítményét Kun Attila szövetségi edző.

„Mindenki nevében elmondhatom, hogy hatalmas megtiszteltetés magyar válogatott kerettagnak lenni egy világversenyen! Sőt nekem plusz az, hogy mindezt csapatkapitányként élhettem meg. Az elmúlt három hét nagyon kemény volt mindenki számára, mind a csapat-, mind a stábtagoknak. Úgy gondolom, hogy az elért eredmény mutatja, hogy mindenki kiadott magából mindent. Nagyon jó volt látni a csajokon, hogy mindenki izgatott volt már a nyílt Európa-bajnokság miatt. Az elsődleges célunk az EYOF-ra való kvalifikáció volt, ami sikerült is. A következő lépcsőfok a legjobb négy közé jutás volt. Azt hiszem életem eddigi legizgalmasabb és legeseménydúsabb mérkőzését játszottuk a franciákkal, amikor a négy közé kerülés volt a cél. Sikerült megnyernünk a meccset, ami mindenkinek egy nagy öröm volt a svéd vereség után. Sajnos Svájcot nem tudtuk felülmúlni az elődöntőben, de úgy gondolom, hogy amit ez a csapat megtett a bronzmérkőzésen az nem mindennapi! A lányok hatalmas tűzben égtek és nagyon jó volt látni az örömöt, amikor végre biztossá vált, hogy a bronzérem minket illet. Úgy gondolom, hogy jó tanulság volt mindenkinek ez az Európa-bajnokság. Jó eredményt értünk el, sokat tanultunk mind a vereségekből, mind a győzelmekből és garantálom, hogy ezt később kamatoztatni tudjuk majd! Végül, de nem utolsó sorban szeretném megköszönni a stábnak, az edzőknek, hogy ott voltak velünk és együtt éltünk meg minden pillanatot, segítettek nekünk mindenben. Valamint köszönjük a sok jókívánságot és a szurkolást mindenkinek!” – összegezte a tornát Takács Maja Márta csapatkapitány.

„Első világversenyemen vettem részt csapattársaimmal, ami mindannyiunk számára egy új élmény volt. Ennyi időt még nem töltöttünk együtt egyszerre, hiszen a felkészüléssel egyben összesen három hétig tartott a program. A hangulat végig nagyon jó volt és a nehezebb időkben is számíthattunk egymásra. A torna elején napi két meccset játszottunk, ami mind fizikálisan, mind mentálisan nagyon megterhelő volt. A két utolsó másodpercben született egygólos vereségből nehéz volt felállni, de a csapategység és egymás támogatása, valamint a szurkolóktól kapott szeretet segített minket abban, hogy elérjük a céljainkat. Sikerült kvalifikálni csapatunkat a 2025-ös EYOF-ra, valamint az első világversenyünkön érmet szerezni. Nagyon jól összekovácsolódtunk, büszke vagyok a csapatra. Köszönjük mindazok munkáját, akik hozzásegítettek minket, hogy ezt a nagyszerű eredményt el tudjuk érni!” – nyilatkozta Kányai Villő Réka a torna érzelmi hátterét megragadva.

„Ez az Európa-bajnokság volt az eddigi legnagyobb verseny, amin részt vettünk és nem sok választott el minket a döntőbe jutástól. A csoportmérkőzéseket sorra nyertük, mindenki a maximumot hozta ki magából a pályán. Egy csapatnak kevés rosszabb érzés van, mint utolsó másodpercben kapott góllal veszíteni. Nekünk viszont sikerült két ilyen meccsből is felállni és tovább küzdeni egy csapatként és megmutatni, mi van bennünk. Így győztük le a franciákat és értünk fel a dobogó harmadik fokára. Nagyon büszke vagyok a csapatra, ez a három hét még jobban összekovácsolt minket!” – élte meg a többiekhez hasonlóan a tornát Körmendi Lara a kapuból.

Gratulálunk az egész csapatnak és az őket felkészítő stábnak!