Az Audi Aréna és a Magvassy Mihály Sportcsarnok újra megtelt élettel 2024. július 17-től, ugyanis a Győri ETO KC akadémistái visszatértek nyári pihenőjükről. Az ilyenkor megszokott módon felmérések vártak a fiatalokra, melyek a folyamatos fejlődés lekövethetőségét biztosítják, továbbá az alapozás edzéseinek terve is ezen adatok alapján készül el.

 

Csendes Dávid, az Akadémia 1-es és Akadémia 2-es csapat erőnléti edzője, beszélt az év eleji tesztek jelentőségéről és arról, hogy ezek milyen fontos szerepet is töltenek be a fiatalok fejlődésében:

„Mint minden évben ilyenkor, a felkészülést tesztekkel kezdtük az akadémián, amit egy kéthetes otthoni házi feladat előzött meg.” – kezdte mondandóját Csendes Dávid erőnléti edző. – „Szerdán pályatesztekre került sor, ahol a megfelelő eszközökkel mértünk sprintet, agilitást és a nap végén állóképességet. A második napon az erőtesztek következtek, melyek alkalmával a kézilabda akadémiákon előírt méréseket hajtották végre a lányok, természetesen differenciáltan – kizárólag azokban a korosztályokban, amelyekben már megfelelő edzéséletkorral rendelkeznek a sportolóink. A lányok életében ezek a napok mindig stresszel járnak, főleg, ami a futásokat illeti. Sajnos ezek olyan dolgok, amiket meg kell tanulni kezelni és a legjobbat kihozni magukból. Azt gondolom, ők ezt általában szükségtelen rossznak élik meg, pedig nekünk, edzőknek ezekből az állapotfelmérésekből derül ki, hogy hol tart jelenleg az adott csapat a különböző képességekben. Ezen információk alapján állítjuk össze a felkészülést az elkövetkezendő hetekre. A kézilabda egy rendkívül összetett sportág, mivel mindhárom kondicionális képesség jelen van benne. Nem elég csak az egyikre fókuszálni, mindháromnak el kell érnie a megfelelő szintre, hogy versenyképesek tudjunk lenni az NB I/B nyújtotta kihívásokkal szemben is. A sportolók vázizomzatát fel kell készítenünk a magas mechanikai terhelésre és ezzel együtt a cardiovasculáris rendszert is, hogy végig bírják a kétszer harminc percet. Nem ez a kézilabdás élet legszebb periódusa, de ha megértjük, mit miért csinálunk, akkor közösen szép eredményeket tudunk elérni. Mi stábtagok mindent megteszünk azért, hogy segítsük a lányokat céljaik elérésében.” – engedett betekintést a felmérések hátterébe Csendes Dávid erőnléti edző.