A 2024/25-ös idénynek korosztálya bajnoki címvédőjeként vág neki a Győri ETO KC Akadémia 3-as csapata. A fiatalokat továbbra is Pigniczki Krisztina irányítja és terelgeti a megfelelő irányba. Segítségére lesz a mindig jó hangulatú, csupaszív Halász Máté, aki az elmúlt évadban az Akadémia 2-es csapat mellett tevékenykedett másodedzőként. Cél a folyamatos fejlődés egyéni és csapat szinten is.

Az elkövetkezendő idényt rendhagyó módon szeretnénk beharangozni és az ilyenkor jól megszokott kérdések helyett formabontó koncepcióval álltunk az edzők elé. Tartja a mondás, hogy a sportban nem léteznek a „ha”, „mi lenne” és „mi lett volna” kifejezések. Ezzel szembe menve gondolatébresztő, játékos jelleggel egy pozitív és egy negatív jövőképet vázoltunk fel nekik „Mi lenne, ha…?” címszóval, amik adott esetben szándékosan kissé túlzó jellegűek. Ezekre reagálva volt lehetőségük beszélni arról, hogy mennyire áll készen a csapat az idényre és mit lehet kezdeni az esetleges kihívásokkal vagy éppen hogyan lehet a jó teljesítményt állandósítani.

Pigniczki Krisztina vezetőedző csapata az elmúlt évadban U15-ös bajnoki címet nyert, végig magabiztos teljesítményt nyújtva. A bajnokság lebonyolítása változott az elmúlt idényhez képest, de egy hasonlóan pozitív jövőképet vázoltunk fel:

Mi lenne, ha sikerülne a bajnoki címvédés egy, a korosztály számára újnak mondható versenysorozatban?

„Belelépünk abba a versenysorozatba, ami a későbbiekben már végig fogja kísérni a lányokat. Természetesen szeretnénk ünnepelni a végén, de ennyire nagyot nem akarunk ugrani. Az elsődleges célunk az a rájátszásban való szereplés az elmúlt idényhez hasonlóan. Összejön a kelet és nyugat négy-négy legjobb csapata és lesz egy rájátszás, hasonlóan a tavalyi évhez. Természetesen célunk a lehető legjobb szereplés és a bajnoki címvédés. Azt is tudjuk, hogy a bajnoki címet megszerezni könnyebb, mint megtartani, de komoly célokat tűzünk ki magunknak és meglátjuk, mit hoz az idény.

Az előbbi szituációt a feje tetejére állítva vázoltunk fel számára egy negatív jövőképet, amit magabiztosan megcáfolt, mert tudja, hogy csapata készen áll a nagy kihívásokra:

Mi lenne, ha a tavalyitól eltérő lebonyolítású bajnokság egy negatív sorozattal indulna? Bajnokként mindenki az ETO-t szeretné legyőzni a korosztályban.

„Ugyanazok a csapatok lesznek az ellenfeleink, mint tavaly. Nálunk van egy pici változás, meghatározó játékosok kerültek feljebb az akadémiai ranglétrán, így kérdéses, hogy mennyit tudnak majd szerepelni. Ha rendszeresen, akkor egy nagyon erős csapattal tudunk neki vágni a bajnokságnak. Ha nem, akkor másik fiatalok fognak vezérszerephez jutni. Amennyiben egy rosszabb sorozattal indítanánk, nem gondolom, hogy el kéne keserednünk. Gyerekekről van szó, bármikor előfordulhat náluk egy kicsit rosszabb periódus. Ebből mindenképp levonnánk a tanulságokat és azon lennénk, hogy pozitív irányba tereljük a csapatot. Tisztában vagyunk vele, hogy mindenki a bajnokot akarja megverni minden egyes mérkőzésen, ez mondhatni egy édes teher, amit tudnunk kell majd kezelni. Erre igyekszünk felkészíteni a játékosokat.”

 

Megkérdeztük, hogy mi a fő fejlesztendő terület csapat vagy egyéni szinten. A nehézséget az okozta, hogy csak egy dolgot lehetett kiemelni, ami egy edző esetében, akinek célja, hogy az egész csapat minél több téren fejlődjön, nem könnyű feladat.

„A védekezésünkbe idén nagyon sok munkát fogunk fektetni. Szeretném, ha az elővételező képességünk fejlődne és sokkal nagyobb labdakoncentrációnk lenne. Emellett a keménység is nagyon fontos, ami természetesen nem a durvaság határát súrolja. Szeretném, hogy az egyéni védekezésben sokkal előrébb tartsanak a lányok, mint a korosztályuk.” – emelte ki a játék sokszor kevésbé látványos oldalát Pigniczki Krisztina vezetőedző.

 

Az idei évadtól mindegyik csapat mellé új másodedző került, így tőlük azt kérdeztük, hogy mi lesz az idény 3 legnagyobb kihívása vagy célja, akár a csapat, akár a körülmények tekintetében. Mondhatni tiszta lappal indítanak náluk a lányok, így az első, őszinte benyomások alapján tudnak válaszolni.

„Én nagyon szeretem a védekezést, az elmúlt idényben az Akadémia 2-nél is ezzel foglalkoztam leginkább. Ezt tűztem ki célul, hogy ebből a tudásból minél többet át tudjak adni a játékosoknak, hogy mi is az én elképzelésem, mi jár a fejemben védekezés címszó alatt. Az egyéni fejlődés is nagyon fontos, mert az egyéni képességekből fog összeállni az igazi csapatjáték. Egy fő kérdés lesz még, hogy a folyamatos sorozatterhelést, hogyan fogadják a lányok versenyeztetés szempontjából. Minden héten lesz mérkőzés, sőt az Akadémiai Tornán is ez a korosztály fog szerepelni, szóval nagyon megterhelő lesz nekik, de ezért kell edzeni, hogy bírják végig a terhelést. Nagyon jó alapanyag ez a csapat, mindenkinek tetszik a hozzáállása, mondhatni még többet is kaptam, mint amit előzetesen vártam a lányoktól.” – összegezte meglátásait Halász Máté másodedző.

A Győri ETO KC Akadémia 3-as csapatának szakmai stábja: Pigniczki Krisztina (vezetőedző), Halász Máté (másodedző), Hoffmann Beáta (kapusedző), Ruppert Bálint (erőnléti edző), Füleki Ciprián (masszőr/fizioterapeuta), Lendvai Luca (gyógytornász)