A Győri ETO KC Akadémia 2-es csapata két aranyéremmel zárta az elmúlt idényt. A 2024/25-ös évadban továbbra is Kerékgyártó Zsolt vezetőedző fogja egyengetni a fiatalok fejlődését és irányítani a csapatot. Az ETO-család egy új tagja segíti majd munkáját, Kilvinger Viktória személyében, aki elszántan vág neki egy számára új, de azért nem teljesen ismeretlen kalandnak.

Az elkövetkezendő idényt rendhagyó módon szeretnénk beharangozni és az ilyenkor jól megszokott kérdések helyett formabontó koncepcióval álltunk az edzők elé. Tartja a mondás, hogy a sportban nem léteznek a „ha”, „mi lenne” és „mi lett volna” kifejezések. Ezzel szembe menve gondolatébresztő, játékos jelleggel egy pozitív és egy negatív jövőképet vázoltunk fel nekik „Mi lenne, ha…?” címszóval, amik adott esetben szándékosan kissé túlzó jellegűek. Ezekre reagálva volt lehetőségük beszélni arról, hogy mennyire áll készen a csapat az idényre és mit lehet kezdeni az esetleges kihívásokkal vagy éppen hogyan lehet a jó teljesítményt állandósítani.

Az elmúlt idényben a csapat, ha csak hajszál híján is, de lemaradt a négyes döntőről, így nem is lehetett más a felvázolt pozitív jövőkép Kerékgyártó Zsolt vezetőedző felé, mint az, hogy lehengerlő teljesítménnyel fognak menetelni egész évben:

Mi lenne, ha a csapat lehengerlő teljesítménnyel jutna be a négyes döntőbe?

„A Final Fourba jutás a terv második része. Az első része az, hogy az ebben az évadban a kezünk alatt játszó játékosok folyamatos fejlődést mutassanak. Ez feltehetőleg arra is elég lesz, hogy bejussunk a négyes döntőbe, így ekkor elégedettek leszünk. A klub érdeke, hogy a fiatalokat egyre jobb kézilabdázónak neveljük, ezt természetesen eredményesség nélkül nem lehet megtenni. Az igazán fontos, hogy minél több gyereket tudjunk magasabb szintre hozni. Tehát elsődleges szempont az egyéni fejlődés, másodlagos az eredményesség és harmadlagos a csapatkohézió kialakítása. Természetesen a cél, hogy minden téren sikerüljön előre lépni. Ha ezek megvalósulnak párhuzamosan, akkor nagyon szép év elé nézünk.”

Az elmúlt idény nehézségeit vegyítve állítottuk egy negatív jövőkép elé a vezetőedzőt, aki először kegyetlenül őszintén értékelte a vázolt szituációt, majd elmondta, hogy sokat dolgoztak a hibák javításán:

Mi lenne, ha az elmúlt idényhez hasonlóan többen bajlódnának sérülésekkel és sorozatos megingások jellemeznék a csapatot a bajnokságban?

„Edzőváltás, hiába beszélünk utánpótlás csapatról, ahol azért mások a prioritások. Az ETO-nál egy tartós negatív spirálba nem kerülhet a csapat, mert annak következményei lesznek. Sérülésekkel sosem lehet előre tervezni, erre még soha nem gondoltam. Ebben az esetben azon kéne elgondolkodni, hogy mitől van ez, lehetséges, hogy valamit nem csinálunk jól. A keret egy nagyobb átalakuláson ment keresztül a nyáron, voltak fiatalok, akik átkerültek az egyes csapatba, olyanok is, akik onnan kerültek hozzánk és természetesen a hármasból is jöttek újak. Ezt a keveréket kell összedolgoznunk egy egységes, jól működő közösséggé. A csapat egészséges mentalitással rendelkezik, megfelelő önbizalommal. A kisebb, nagyobb megingásokat is át tudjuk hidalni és felkészülten állunk a megmérettetések elé.”

 

Megkérdeztük, hogy mi a fő fejlesztendő terület csapat vagy egyéni szinten. A nehézséget az okozta, hogy csak egy dolgot lehetett kiemelni, ami egy edző esetében, akinek célja, hogy az egész csapat minél több téren fejlődjön, nem könnyű feladat.

„Úgy gondolom, hogy a fizikai és taktikai alapokat nagyon jól megkapják a lányok, így az egyéni képességek fejlesztése lenne a legfontosabb.” – emelte ki Kerékgyártó Zsolt vezetőedző.

 

Az idei évadtól mindegyik csapat mellé új másodedző került, így tőlük azt kérdeztük, hogy mi lesz az idény 3 legnagyobb kihívása vagy célja, akár a csapat, akár a körülmények tekintetében. Mondhatni tiszta lappal indítanak náluk a lányok, így az első, őszinte benyomások alapján tudnak válaszolni.

„Először is megemlíteném a magam legnagyobb kihívását, ami a körülményekhez való alkalmazkodás. Az elmúlt években férfi vonalon mozogtam és teljesen más a kettő. Előtte voltam serdülő lányoknál is tizennégy évet, úgyhogy van tapasztalatom. A lányokkal kapcsolatos egyik legfőbb célom a folyamatos fejlődés egyéni és csapat szinten is, ahogy Zsolt is említette. Ennek a módját is útját ő fogja kijelölni, én pedig azon leszek, hogy mindenben segítsem őt és a fiatalokat. Ezenfelül célom a csapategység megerősítése, az egymásra hangolódás. Ez tud plusz gólokat jelenteni meccsenként is, ha egyben vannak a csajok. Végül pedig a tüzet említeném, amit az alapozás alatt, ami nem a kézilabdázás legszebb része, kevesebbszer vagy nem éppen úgy jelent meg a lányoknál, mint a bajnoki mérkőzéseken fog. Rajta leszek, hogy az a szikra, az a tűz ott égjen mindenkiben egész éveben és menjünk előre töretlenül és tegyük a dolgunkat.” – összegezte meglátásait Kilvinger Viktória másodedző.

A Győri ETO KC Akadémia 2-es csapatának szakmai stábja: Kerékgyártó Zsolt (vezetőedző), Kilvinger Viktória (másodedző), Petróczi Viktória (kapusedző), Csendes Dávid (erőnléti edző), Borbély Tamara (masszőr/fizioterapeuta), Borsa Eszter (gyógytornász)